2023. aasta eelarve: Ühendkuningriigi leibkonnad on 4200 naela võrra vaesemad

2023. aasta eelarve: Ühendkuningriigi leibkonnad on 4200 naela võrra vaesemad

Suurbritanniat ootab ees “katastroofiline kümnend” elatustaseme ja kõrgete maksude osas pärast Jeremy Hunti eelarves tehtud muudatusi, hoiatas juhtiv majanduslik mõttekoda.

Resolution Foundation teatas, et tüüpilised leibkondade kasutatav sissetulek jääb aastate 2027–2028 lõpuks madalamaks kui enne Covidi kriisi.

Mõttekoda ka maksude osakaalu SKTst on õigel teel, et jõuda selleks ajaks 70 aasta kõrgeimale tasemele, 37,7 protsendile, mis on võrdne peaaegu 4200 lisanaelaga iga Ühendkuningriigi leibkonna kohta.

Ühendkuningriik investeerib liiga vähe ja kasvab liiga aeglaselt, samal ajal kui elatustase stagneerub, ütles sihtasutus, lisades, et Suurbritannia majandus on endiselt “sügavas sisimas”.

Ekspertide eelarveraportis kritiseeriti ka hr Hunti “tohutult raiskavat” 1 miljardi naela suurust pensionimaksusoodustust, et heidutada hinnanguliselt 15 000 teenijat pensionile minemast, öeldes, et see läheks maksma 80 000 naela lisatöötaja kohta.

Ta ütles, et tööhõive kasv võib olla “ülehinnatud” ja võib isegi tagasilööki anda, kuna “väga suur jõukuse suurendamine” võib isegi julgustada mõnda inimest varem pensionile jääma.

Fiscal Studiesi instituut (IFS) hindas, et pensionide maksusoodustus maksab 100 000 naela töökoha kohta. “Joustatud strateegia puudumine valmistab endiselt sügavat pettumust,” ütles režissöör Paul Johnson.

Resolution Foundationi tegevjuht Torsten Bell ütles, et eluaegsest pensionist loobumine on “tohutu raiskamine” – viidates sellele, et rikkad saavad selle oma lastele edasi anda ilma pärandimaksuta.

Sihtasutus ütles, et keegi, kellel on 2 miljoni naelane pensionipott, saab peaaegu 250 000 naelsterlingi suuruse maksukärbe. Leiboristid on lubanud tühistada 1 miljardi naelsterlingi suuruse pensionimaksu “rikaste kinkimine”, kui nad võidavad võimu 2024. aastal toimuvatel üldvalimistel.

Varikantsler Rachel Reeves ütles, et leiboristide valitsus taastab eluaegse pensionitoetuse ja loob sihipärasema skeemi ainult arstidele, selle asemel, et lubada “väheste jõukate jaoks tasuta pensioni”.

Hr Hunt nõudis, et ta eemaldab süstemaatiliselt tõkked oma pensionimuudatustega töötamiselt – väites, et pensionide liikumine võib aidata vähendada NHS-i asutuste ja agentuuride töötajatele kulutatavat summat.

Varikantsler Rachel Reeves koos leiboristide juhi Keir Starmeriga

(PA)

Kuid kantsler tunnistas BBC Radio 4s Täna programmi, et oli “võimatu” täpselt teada, kui palju arste julgustaks tööle naasma või lisavahetusi võtma tema otsuse tõttu eluaegsest pensionist loobuda.

Tory parlamendiliige Harriett Baldwin, riigikassa valimiskomisjoni esimees, ütles, et on väga üllatunud, et eluaegse pensioni ülempiiri kaotamine ei piirdunud arstidega.

Hr Hunti eelarves eirati avalikele teenustele avaldatavat survet. Kaitsmata osakondadel tuleb aastaks 2027–2028 reaalseid igapäevakulusid elaniku kohta kärpida 10 protsenti, mis tõuseb 14 protsendini, kui kaitsekulutuste eesmärgid saavutatakse järgmise parlamendi koosseisus.

“Suurbritannia majandus on endiselt sügavas kimbatuses – inimesed toetavad tööd, kuid muutuvad vaesemaks ja maksavad rohkem makse, kuid näevad avalike teenuste kärpimist,” seisis Resolution Foundationi raportis.

Hr Bell ütles: “Me investeerime liiga vähe ja kasvame liiga aeglaselt. Meie kodanike elatustase on stagneerunud. Palume neil maksta kõrgemaid makse, vähendades samal ajal avalikke teenuseid.

Sihtasutus Resolution tervitas seda, mida ta nimetas „vanematele väga vajalikuks abiks”, kuna rekordiline lapsehooldustoetuse suurim tõus, et julgustada rohkem vanemaid töötama.

Mõttekoja analüüs ütles, et praeguse süsteemi kohaselt väheneks riikliku elatusraha teeniva üheaastase lapse üksikvanema sissetulek pärast lapsehoolduskulusid 370 naela võrra, kui ta liiguks 25-lt töötunnilt 35-le nädalas.

Jeremy Hunt on surve all pensionide maksusoodustuse üle

(PA juhe)

Uue süsteemi kohaselt saaks sama üksikvanem sissetulekute juurde 700 naela. Selles öeldakse, et rikkaim viiendik leibkondadest võidab muudatustest keskmiselt 180 naela, võrreldes leibkondade keskmise viiendiku 130 naela ja alumise viiendiku 20 naelaga.

IFS ütles, et on “väga ebakindel”, millist mõju avaldab hr Hunti tasuta lapsehoiu pikendamine tööturule. Direktor ütles, et selline märkimisväärne samm tooks turule “riske”, kui seda ei rahastataks korralikult.

Tory parlamendiliige Miriam Cates kritiseeris hr Hunti lapsehooldustoetuste paketti, mis “ei ole õige poliitika” naiste või laste jaoks. “See ei anna valikut. Paljud emad tahavad tööle tagasi minna, kuid paljud emad ei taha.

Samal ajal kaebasid ametiühingud “reetmiseelarve” üle pärast seda, kui hr Hunt leidis 6 miljardit naela kütusemaksu taas külmutamiseks, keeldudes andmast täiendavat raha avaliku sektori töötajatele, kes taotlesid elukalliduse palgatõusu.

Ja mitmed kõrgemad toorid, kes nõudsid maksukärbeid, võtsid sõna ettevõtte tulumaksu tõusu ja isiklike piirmäärade külmutamise vastu, mis on kooskõlas sularahaga, mitte inflatsiooniga. Jacob Rees-Mogg taunis valitsuse “mitte head” lähenemist maksupoliitikale.

Toorite parlamendiliikmed kutsusid teda selle aasta lõpus sügiseelarves makse kärpima, mitte ootama valimistele liiga lähedale. Mõned on arusaadavalt mures, et 2024. aastani ootamine näeb liiga palju välja nagu valimiste altkäemaks.

Endine Tory minister David Jones ütles The Independent: „Ma soovin, et ettevõtte tulumaksu vähendataks võimalikult kiiresti. Konservatiivid peavad olema madalate maksude partei.

Liz Trussi lojalist Simon Clarke – konservatiivse kasvurühma kõrgeim tegelane, kes propageerib maksukärbeid – vastas eelarvele, öeldes: “Meil on kiiresti vaja konservatiivsemat seisukohta maksude osas.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *