Euroopa pangad taastuvad pärast Credit Suisse’i likviidsussüsti

Euroopa pangad taastuvad pärast Credit Suisse'i likviidsussüsti

Euroopa pankade aktsiad tõusid neljapäeval pärast seda, kui Šveitsi keskpank pakkus Credit Suisse’ile likviidsusfinantseerimist, mis tõi kaasa panga aktsiate tõusu.

Pangandussektori taastumine soodustas Euroopa indeksite laiemat tõusu Euroopa Keskpanga rahapoliitika kohtumise eel.

Credit Suisse aktsia hüppas avamisel 30 protsenti pärast 24-protsendilist langust kolmapäeval. Stoxx 600 pankade indeks oli 3 protsenti kõrgem, laenuandjad Société Générale ja Deutsche Bank, mis eelmisel istungil tugevalt langesid, tõusid 4 protsenti.

Kogu regiooni hõlmav Stoxx 600 tõusis 1,3 protsenti, samas kui Saksamaa Daxi indeks ja Prantsusmaa Cac 40 tõusid 1,7 protsenti. Ühendkuningriigi FTSE 100 tõusis 1,5 protsenti.

10-aastaste Saksa võlakirjade tootlus, mis kolmapäeval oli suurim ühepäevane langus alates 1990. aastast, tõusis 0,11 protsendipunkti 2,22 protsendini, samas kui kaheaastaste võlakirjade tootlus tõusis 0,17 protsendipunkti 2,55 protsendini.

Credit Suisse taastus pärast seda, kui pank teatas, et tal on juurdepääs 50 miljardi frangi (54 miljardi dollari) suurusele likviidsuse tagamisele ja ta ostab tagasi umbes 3 miljardit dollarit oma võlast. Panga aktsiad langesid kolmapäeval pärast seda, kui Credit Suisse’i suuraktsionäri Saudi National Banki esimees välistas igasuguse edasise investeeringu, mis põhjustas segaduse ülemaailmses pangandussektoris.

Väljamüümise ajendiks oli ka Silicon Valley panga kokkuvarisemine, mis vallandas murelaine pangaasutuste võlakirjaportfellide pärast ja spekulatsioonid, et suured keskpangad on sunnitud oma agressiivse intressitõusu kava ümber mõtlema. Investorid pole kindlad, kas EKP tõstab neljapäeval laenukulusid veerandi või poole protsendipunkti võrra.

“[It] Näib, et turu volatiilsuse märkimisväärne suurenemine on pannud investorid kahtlema EKP ja Inglise keskpanga võimes intressimäärasid veelgi tõsta,“ ütles HSBC krediidikaubanduse direktor Daniel Vaun. „Arvestades hiljutisi kindlaid andmeid aktiivsuse ja palkade kohta, ootame siiski, et mõlemad pangad jätkavad märtsis intressitõusudega. Finantsstabiilsuse kaalutlused kinnitasid aga meie seisukohta, et karmistamistsükli lõpp võib olla lähedal.

Aasia aktsiad langesid neljapäeva hommikul, kuigi Deutsche Banki analüütikud ütlesid, et kontinent väldib pärast panganduskriisi Euroopas ja USA-s nähtud suuremahulisi langusi.

Jaapani Topix langes 1,2 protsenti, Lõuna-Korea Kospi 0,1 protsenti ja Austraalia S&P/ASX 200 langes 1,5 protsenti. Hongkongi Hang Seng ja Hiina CSI 300 langesid vastavalt 1,7 protsenti ja 1,2 protsenti.

Jaapani pankade aktsiad jätkasid müüki, Topix Banksi indeks langes 3,3 protsenti. Kõige rängemalt said kannatada piirkondlikud laenuandjad Tochigi Bank ja Keiyo Bank, kes kaotasid vastavalt 4 protsenti ja 3,7 protsenti.

S&P 500 ja Nasdaq Composite’i futuurlepingud tõusid vastavalt 0,1 ja 0,3 protsenti. Kolmapäeval langes S&P 500 indeks 0,7 protsenti, samal ajal kui Nasdaq Composite langes madalal tasemel. Varade poolest maailma suurim pank JPMorgan Chase langes 4,7 protsenti, samal ajal kui Morgan Stanley ja Citibank mõlemad üle 5 protsendi. KBW Nasdaq Banki indeks sulgus 3,6 protsenti madalamal.

San Franciscos asuv First Republic Bank, mida SVB kokkuvarisemise tagajärg on kõige rohkem tabanud, kaotas 21,4 protsenti.

Intressiootustega tihedalt seotud kaheaastaste USA riigivõlakirjade tootlus langes 0,02 protsendipunkti 3,95 protsendini. 10-aastase võlakirja tootlus jäi 3,5% tasemele. Tootlused liiguvad pöördvõrdeliselt hindadega.

Valuutaturgudel kukkus dollariindeks, mis mõõdab vahetusraha kuuest sarnasest valuutast koosneva korvi suhtes 0,4 protsenti. Euro kallines dollari suhtes 0,4 protsenti ja naelsterling kallines 0,2 protsenti pärast kevadist eelarvet, kus kantsler Jeremy Hunt pikendas energiaarvete toetust ja eelarvevastutuse amet ennustas, et Ühendkuningriik väldib tehnilist majanduslangust.

Brenti toornafta ja WTI, USA ekvivalent, tõusid 1 protsendi pärast kukkumist kolmapäeval vastavalt 73,69 dollarile ja 67,61 dollarile barrelist, mis on madalaim tase alates 2021. aasta detsembrist.

Video: Murtud turud: suured ohud finantssüsteemile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *