Harva etteheites väljendab Saksamaa Scholz “suurt muret” Iisraeli kohtureformide pärast – POLITICO

Harva etteheites väljendab Saksamaa Scholz "suurt muret" Iisraeli kohtureformide pärast – POLITICO

BERLIIN – Saksamaa kantsler Olaf Scholz kritiseeris neljapäeval harva Iisraeli valitsust, väljendades “suurt muret” proteste esile kutsunud kavandatavate kohtureformide pärast.

Scholz ütles ühisel pressikonverentsil Saksamaa pealinna visiidil viibiva peaministri Benjamin Netanyahuga, kutsudes Iisraeli liidrit üles reformide kompromissettepanekut uuesti läbi vaatama.

„Iisraeli demokraatlike väärtuste partnerite ja lähedaste sõpradena jälgime seda arutelu [over the planned judicial reforms] väga lähedalt ja – ma ei varja seda – suure murega,” ütles Scholz. “Kohtuvõimu sõltumatus on kõrge demokraatlik hüve.”

Alates Teise maailmasõja lõpust ja Berliini arvepidamisest riigi poolt holokausti ajal toime pandud julmuste üle on Saksa juhid traditsiooniliselt olnud ettevaatlikud Iisraeli valitsuse kohta kriitiliste märkuste tegemisel. Kuid kohtureformid on tekitanud muret nii kodu- kui ka välismaal.

Netanyahu valitsev koalitsioon, kuhu kuuluvad ultraortodokssed ja paremäärmuslikud parteid, on teinud ettepanekuid muudatusteks, mis võimaldaksid seadusandjatel riigi ülemkohtu otsuseid tühistada, suurendades samal ajal ka valitsuse mõju kohtunike ametisse nimetamisel. Vastased väidavad, et ettepanekud õõnestavad demokraatiat ja õigusriigi põhimõtet ning meetmete vastased meeleavaldused on kestnud nädalaid.

Scholz kutsus Netanyahut üles kaaluma oma tagasilükkamist kompromissettepanekule, mille Iisraeli president Isaac Herzog kolmapäeval esitas.

«Me teame, et president Herzog tegi eile õhtul ka konkreetseid ettepanekuid keerulise olukorra lahendamiseks. Iisraeli sõpradena tahaksime näha, et selle ettepaneku kohta pole veel viimast sõna öeldud,“ ütles kantsler ja lisas, et Iisrael peab püüdma leida „kõige laiaulatuslikumat“ ühiskondlikku konsensust.

Silmatorkavates märkustes hoiatas Herzog kolmapäeval, et Netanyahu reformid võivad Iisraeli kodusõtta paisata: “Igaüks, kes arvab, et tõeline kodusõda … on joon, milleni me ei jõua, ei oma aimugi. Kuristik on käegakatsutavas kauguses,” ütles president.

Netanyahu kaitses aga kiivalt oma reformiettepanekuid: “Iisraelil on sõltumatu kohtusüsteem, kuid paljude arvates on see liiga võimas,” ütles peaminister ja lisas: “Süüdistus, et me rikume demokraatiat, ei vasta tõele.”

Ta esitas isegi vastuolulise väite, et tema valitsus üritab lihtsalt piirata kohtuvõimu Saksamaaga sarnasele tasemele: „Kui me selle reformi läbi viime, on meil samasugune võimude lahusus nagu teistes riikides ja nagu teiegi. riigis,” ütles Netanyahu. “Tahame tuua [our judiciary] kooskõlas sellega, mis on vastuvõetav kõigis teistes lääne demokraatiates.

Scholz rõhutas Iisraeli demokraatlike väärtuste olulisust, seda ka siis, kui rääkida selle erinevate kriitikutega üle maailma.

“Meie jaoks on Iisraeli demokraatia väga oluline väärtuspartner ja seda me ka ikka ja jälle rõhutame, kui räägime teistega, kes seavad kahtluse alla meie vankumatu toetuse Iisraelile,” sõnas kantsler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *