Hiina tehaste tegevus laieneb enam kui kümne aasta kiireimas tempos

Hiina tehaste tegevus laieneb enam kui kümne aasta kiireimas tempos

Hiina tootmissektor laienes veebruaris enam kui kümnendi kiireimas tempos, mis on üks selgemaid märke sellest, et maailma suuruselt teine ​​majandus on üleriigilise Covid-19 puhangu ja aastaid kestnud kasvu piirava pandeemia ohjeldamise mõjudest lahti raputamas.

Ametlik töötleva tööstuse ostujuhtide indeks jõudis eelmisel kuul statistikaameti andmetel 52,6 punktini, võrreldes jaanuari näitajaga 50,1 ja ületades majandusteadlaste ootusi 50,5. Näit oli kõrgeim alates 2012. aasta aprillist.

Üle 50-ne arv indeksil, mis küsitleb ettevõtteid nende tegevuse kohta, näitab laienemist, samas kui üks allpool märku kahanemisest.

Andmed näitavad varakult taastumist kogu Hiina majanduses, mis kasvas eelmisel aastal vaid 3 protsenti president Xi Jinpingi Covidi nullpoliitika piirangute ja suurlinnades leviva nakkuslaine tõttu. Pekingi otsus piirangud detsembris järsult lahti harutada ajendas tegevust järk-järgult taastama.

“Kui teie lähtepunkt on väga nõrk, nagu see oli eelmise aasta lõpus, siis ilmselt on teil suurem osakaal ettevõtteid, mis näevad paranemist,” ütles Capital Economicsi Hiina vanemökonomist Julian Evans-Pritchard.

“See ei tähenda, et Hiina majandusaktiivsus oleks veel tervele tasemele jõudnud, kuid see tähendab, et see liigub selles suunas üsna kiiresti,” lisas ta.

Kuigi sel aastal oodatakse laialdaselt majanduskasvu taastumist, on Hiina poliitikakujundajad, kes kogunevad sel nädalavahetusel Pekingis kummitempliga Rahvusliku Rahvakongressi jaoks, endiselt maadleva kinnisvarasektori ja globaalse ekspordinõudluse vähenemisega.

Teised mõõdikud viitasid taastumise hoogu suurenemisele. Caixin China General Manufacturing PMI, tähelepanelikult jälgitav eranäitaja, mis keskendub vähem riigiettevõtetele, registreeris oma esimese laienemise seitsme kuu jooksul veebruaris 51,6-ga, samal ajal kui Hiina kinnisvarateabe andmed näitasid, et kodude müük kasvas eelmisel kuul. esimest korda peaaegu kahe aasta jooksul.

Tootmissektori PMI ametlikku näitu tõstsid eriti tugevad tootmisnäitajad ja uued tellimused, mis viitavad nii nõudluse kui ka pakkumise taastumisele. Kuid tehaste toorainevarusid jälgiv alamindeks jäi kahanema, samas kui tööhõive taset jälgiv mõõdik näitas vaid väikest kasvu.

Entusiasmi Hiina majanduse taasavamise suhtes ei jagata üldiselt. Kolmapäeval Hiinas asuva Ameerika Kaubanduskoja poolt avaldatud uuring näitas, et USA ettevõtete seas valitseb püsiv pessimism – 24 protsenti vastas, et nad kaaluvad tootmise riigist väljaviimist või hankimist, mis on 10 protsendipunkti rohkem kui eelmisel aastal.

AmCham China esimees Colm Rafferty ütles avalduses, et Hiina ja USA kahepoolsed suhted on muutunud “Ameerika äriringkondade jaoks Hiinas järjest keerulisemaks”.

Aruanne ilmus nädalaid pärast seda, kui Euroopa koja seisukoht nõudis välismaiste ettevõtete paremat juurdepääsu ja kritiseeris Covidi nullpoliitikat.

Mujal piirkonnas mõjutasid kõrgemad intressimäärad Jaapani tehaste tegevust, mis veebruaris kahanes erauuringu kohaselt enam kui kahe aasta kiireimas tempos. Lõuna-Korea eksport langes samal ajal viiendat järjestikust igakuist langust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *