Kokaiinitootmine saavutab rekordtaseme, kuna Albaania jõugud võtavad üle Euroopa võrgustikud

Kokaiinitootmine saavutab rekordtaseme, kuna Albaania jõugud võtavad üle Euroopa võrgustikud

Läbi Põhjamere sadamate, nagu Antwerpen, Rotterdam ja Hamburg, voolav kokaiini kogus varjutab nüüd Hispaania ja Portugali taseme, mis on ajalooliselt narkootikumide värav Lääne-Euroopasse.

Neljapäeval avaldatud raporti kohaselt toimetatakse sealt vähemalt 10 tonni uimastit Ühendkuningriiki, peamiselt albaanlaste poolt. Suurbritannias on “posti teel” saadetud kokaiini konfiskeerimiste arv “oluliselt kasvanud”.

“Madalmaadest levitatakse kokaiini edasi teistesse Euroopa riikidesse ja albaania keelt kõnelevatel rühmadel näib selles olevat oluline roll, eelkõige Itaaliasse ja Albaaniasse suunatud inimkaubanduses,” seisab kirjas.

„Oluline sihtkoht Ühendkuningriik, kus albaania keelt kõnelevad rühmad on samuti hinnatud uimastiturul märkimisväärset kontrolli omavat, tarnitakse suures osas ka lõunapoolsete sadamate kaudu. – Ühendkuningriigist ida pool lähedal asuvatest Euroopa sadamatest.

Aruandes öeldakse, et Euroopa ühest vaeseimast riigist Albaaniast pärit ränne on võimaldanud kogu kontinendi võtmelinnades moodustada jõugud ja võtta üle inimkaubandusvõrgustikud, kus varem domineeris Itaalia maffia.

“Nad toetuvad laiaulatuslikule kaastööliste võrgustikule Albaania diasporaa hulgas välismaal ja teevad sageli koostööd Itaalia kuritegelike rühmitustega,” seisab 184-leheküljelises raportis.

“Pandeemia oli kokaiinitootmise laiendamise jaoks väike tõrge, kuid nüüd on see taastunud ja on veelgi suurem kui varem,” ütles raporti kallal töötav UNODC teadlane Antoine Vella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *