Larry Fink tõstatab pärast SVB riket “aeglase kriisi” tont

Larry Fink tõstatab pärast SVB riket "aeglase kriisi" tont

BlackRocki tegevjuht Larry Fink tõstatas silicon Valley panga läbikukkumise järgselt USA finantssüsteemi “aeglase kriisi” varjundi, “tulemas on rohkem arestimisi ja sulgemisi”.

Oma tähelepanelikult jälgitud kirjas investoritele ja tegevjuhtidele ütles 8,6 miljardi dollari suuruse rahahalduri asutaja, et SVB kokkuvarisemine on näide “hinnast, mida maksame aastakümnete pikkuse kerge raha eest”.

Kiiresti tõusvad intressimäärad olid “esimene doomino, mis langes”, samas kui SVB oli teine ​​näide, kirjutas Fink, hoiatades, et teised piirkondlikud pangad ja investorid, kes tuginevad finantsvõimendusele, võivad samuti eeskuju järgida.

Fink ütles, et kiired reguleerivad meetmed on aidanud turge stabiliseerida pärast suurimat pankrotistumist alates 2008. aastast. Siiski võrdles ta hiljutisi sündmusi 1980. aastate säästu- ja laenukriisiga, mil kokku kukkus üle 1000 laenuandja.

“Me ei tea veel, kas kerge raha ja regulatiivsete muudatuste tagajärjed levivad üle kogu USA piirkondliku pangandussektori (sarnaselt S&L kriisiga), kuna tulemas on rohkem arestimisi ja sulgemisi,” kirjutas ta.

Pangad tõmbavad paratamatult laenu tagasi, mis sunnib rohkem ettevõtteid kapitaliturgude poole pöörduma, luues seeläbi võimalusi investoritele ja varahalduritele, ennustas Fink.

Ta kirjutas, et mittelikviidsetesse investeeringutesse investeeritud fondid, nagu erakapital, kinnisvara ja erakrediit, “võivad siiski olla kolmas doomino, mis langeb”, eriti kui nad on kasutanud laenatud raha tootluse suurendamiseks.

Maailma suurima rahahaldurina on BlackRockil suur osalus enamikus USA ettevõtetes ja Finki iga-aastane kiri on muutunud ettevõtete juhtidele kohustuslikuks lugemiseks.

Tema otsene toetus kliimamuutuste vastu võitlemisele investeeringute kaudu on aga muutnud New Yorgi fondijuhi konservatiivide sihtmärgiks. Vabariiklastest osariigi ametnikud on võtnud ettevõttelt välja rohkem kui 4 miljardit dollarit valitsuse pensioni- ja riigikassa vahendeid, kuna ettevõte “boikoteerib” fossiilkütuseid tootvaid ettevõtteid või seab sotsiaalsed probleemid ettepoole oma usalduskohustusest maksimeerida klientide tulu. BlackRock lükkab väited tagasi.

Fink kasutas kirja, et tabada kriitikuid, kes on teda avaliku seisukohavõtu eest kritiseerinud. “Osa meie klientide toetamisest hõlmab nende investeeringute jaoks olulistel teemadel sõna võtmist,” kirjutas ta. “On palju inimesi, kellel on oma arvamus selle kohta, kuidas peaksime oma klientide raha haldama. Aga raha ei kuulu neile inimestele. See pole ka meie oma. See kuulub meie klientidele ning meie vastutus ja kohustus on nende ees.

Fink tuvastas 20-leheküljelises kirjas mitmeid muid finantssüsteemi ohustavaid riske, sealhulgas geopoliitilisi pingeid ja globaalset killustatust, mis tooks kaasa püsiva inflatsiooni ja investorite väiksema tootluse.

“Avaliku ja erasektori juhid kauplevad peamiselt tõhususe ja madalamate kuludega vastupanuvõime ja riikliku julgeoleku nimel,” kirjutas ta. “Inflatsioon püsib ja seda on pankuritel raskem taltsutada. Selle tulemusena usun, et inflatsioon püsib lähiaastatel tõenäolisemalt 3,5 või 4 protsendi lähedal.

See on tunduvalt suurem kui enamiku keskpankade eesmärgiks seatud 2 protsenti.

Varasematel aastatel on Fink väljastanud kaks kirja, ühe nende ettevõtete tegevjuhtidele, millesse BlackRocki kliendid investeerivad, ja teise oma aktsionäridele.

Sel aastal otsustas ta need kaks ühendada, sest „kõik meie sidusrühmad . . . seisavad silmitsi nii paljude samade probleemidega.”

Fink uhkustas ka sellega, et BlackRock on S&P 500 edetabelis kõrgeima tootlusega finantsteenuste aktsia alates 1999. aastast, andes kogutulu 7700 protsenti. Selle aktsia hind on sel aastal langenud 10 protsenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *