New Yorgi jalgrattatee tapja väldib surmanuhtlust, kuna žürii on ummikseisus | Krimiuudised

New Yorgi jalgrattatee tapja väldib surmanuhtlust, kuna žürii on ummikseisus |  Krimiuudised

Sayfullo Saipov mõisteti eluks ajaks vangi 2017. aasta rünnaku eest, milles hukkus kaheksa ja sai raskelt vigastada.

USA vandekohtunike lõhenemine ei toonud kaasa surmanuhtlust Usbekistani mehele, keda süüdistatakse tahtlikus veokiga kihutamises mööda populaarset New Yorgi jalgrattateed, kaheksa inimese tapmises ja teiste sandistamises.

Ummik tähendab, et New Jerseys elanud 35-aastane Sayfullo Saipov saab 2017. aasta oktoobri rünnaku eest automaatselt eluaegse vanglakaristuse ilma võimaluseta tingimisi vabastada. Föderaalne vandekohus ütles esmaspäeval kohtunikule, et nad ei suutnud jõuda ühehäälsele otsusele, mis on vajalik surmaotsuse tegemiseks.

Kohtuotsus oli kohtuprotsessi kulminatsioon, mis sisaldas emotsionaalseid tunnistusi rünnakus ellujäänutelt ja viie Argentina turisti, kahe ameeriklase ja tapetud belglanna sugulastelt.

Sama vandekohus mõistis Saipovi jaanuaris süüdi 28 süüdistuses, sealhulgas mõrvas väljapressimises ja terroriorganisatsiooni toetamises.

Eelmisel kuul naasis see karistusetapile, et otsustada, kas talle tuleks määrata surmanuhtlus või veeta kogu ülejäänud elu Colorado osariigis Firenzes asuvas range turvalisusega vanglas.

Föderaalprokurörid vaidlesid mitme päeva jooksul kõige karmima karistuse poolt. Mõned Saipovi sugulased tunnistasid, et armastavad teda endiselt ja lootsid, et ta mõistab lõpuks oma teo kurjuse.

Saipovi vastutuses tapmistes ei tekkinud kunagi kahtlust. Tema advokaadid tunnistasid, et ta juhtis oma rendiauto päikesepaistelisel päeval Hudsoni jõe ääres asuvale Manhattani madalamal asuvale rahvarohkele jalgrattateele, püüdes märtrisurma.

Prokurörid ütlesid, et ta kiirustas, püüdes tappa nii palju inimesi kui suutis. Tema plaan sõita Brooklyni sillale ja tappa veelgi rohkem inimesi nurjas, kui ta kukkus vastu koolibussi. Ta lahkus avariilisest sõidukist araabia keeles “Jumal on suur” karjudes, vehkides paintballi ja pelletirelvi, enne kui politseiametnik teda tulistas.

Prokurörid ütlesid, et ta naeratas, kui palus, et tema haiglatoa seinale riputaks ISIL-i (ISIS) rühmituse lipp.

Kohtuistung oli üks haruldasi föderaalseid surmanuhtluse juhtumeid, mis toimus New Yorgis, osariigis, kus surmanuhtlust ei kohaldata. USA seadused lubavad siiski föderaalvõimudel hukkamist erandlike kuritegude eest.

Kui mõned USA osariigid saadavad vange regulaarselt surmanuhtlusele, siis New York hukkas viimati vangi 1963. aastal ja tegelikult kaotas ta oma osariigis surmanuhtluse 2007. aastal.

Päev pärast rünnakut säutsus toonane president Donald Trump Twitteris, et Saipov “PEAKS SAAMA SURMAKARISTUSE!”

Biden lubas oma kampaania ajal töötada föderaalse surmanuhtluse kaotamise nimel ja pärast tema ametisseastumist pole föderaalseid hukkamisi toimunud.

USA peaprokurör Merrick Garland kehtestas 2021. aastal föderaalkuritegude hukkamistele moratooriumi, kuid lubas USA prokuröridel jätkata surmanuhtluse pooldamist varasematelt valitsustelt päritud juhtumite puhul.

Kohtuprotsessi ajal näis Saipov isa ja õdede tunnistustest liigutatud. Muidu istus ta vaikselt, õlad langes, kuulates kõrvaklappide kaudu ohvrite ütlusi, sealhulgas jalad kaotanud Belgiast pärit naise ja rünnaku tõttu ajuoperatsiooni vajanud abikaasa.

New Yorgi elanik kallistab oma koera pärast 2017. aasta rattatee rünnakut [File: Craig Ruttle/AP Photo]

Saipov keeldus võimalusest kohtuistungil ütlusi anda. Kuid 2019. aasta kohtueelsel ärakuulamisel pidas ta kohtunik Vernon S Broderickile loengu USA õigussüsteemist, rõhutades, et teda ei saa kaheksa surma pärast kohut mõista, kui “tuhanded ja tuhanded moslemid surevad kogu maailmas”.

Teisipäeval karistamise faasis peetud lõppkõnelustel esitasid advokaadid vandekohtunikele viimase pöördumise.

USA advokaadi abi Amanda Houle nõudis surmanuhtlust Saipovi “süütute tsiviilisikute kahetsusväärse tapmise eest”.

Kaitseadvokaat David Patton nõudis eluaegset vanglakaristust, öeldes, et tema klient “sureb vanglas teadmatuses, mitte märtrina ega kellegi kangelasena”.

Saipov tuli USA-sse seaduslikult Usbekistanist 2010. aastal ning elas Ohios ja Floridas, enne kui kolis New Jersey osariiki Patersoni.

Tema surmanuhtlusprotsess oli esimene omataoline New Yorgis kümne aasta jooksul.

2007. ja 2013. aastal mõistsid Brooklyni föderaalžüriid surma mehe, kes tappis kaks New Yorgi politseidetektiivi, kuid mõlemad karistused tühistati apellatsioonimenetluses, enne kui kohtunik otsustas, et mõrvar on intellektipuue.

2001. aastal lükkas Manhattani föderaalne vandekohus tagasi surmanuhtluse kahele mehele, kes mõisteti süüdi kahe USA saatkonna surmavates pommiplahvatustes Aafrikas, kuna nende advokaadid vaidlesid vastu süüdistatavate märtriteks muutmise vastu.

Viimati hukati New Yorgis föderaalkuriteo eest 1954. aastal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *