OBR-i immigratsiooninumbrites varitsevad poliitilised gremlinid

OBR-i immigratsiooninumbrites varitsevad poliitilised gremlinid

Enamik makromajanduslikke prognoose sisaldab mõningaid gremlineid – küsitavaid eeldusi või ebamugavaid detaile –, mis aitavad alusmudelit nihutada tulemuste poole, mida selle autorid või patroonid näha tahavad. ‘Majandus- ja eelarveväljavaade“ (EFO), mille OBR avaldas eelarvepäevadel, pole erand.

Alates OBR-i loomisest 2010. aastal on sellest saanud omamoodi eelarvepäeva traditsioon, kus majandusteadlased ja poliitikakujundajad otsivad uusimaid kõrvalekaldeid EFO-tabelite kaudu. Näiteks 2021. aasta oktoobri eelarves oli gremlin ebausutavalt kõrge tootlikkuse kasv (kaks korda keskmine aastatel 2010–2019), mis omakorda toetas mõningaid üsna soodsaid SKP prognoose. CPS märkis seda meieTriljoni naelase riigi ajastu‘briifing.

Sellele tähelepanu juhtimine oli oluline, kuna maksud ja kulutused sõltuvad oluliselt majanduskasvust ning tootlikkus oli selles eelarves prognoositava majanduskasvu põhisammas – lööge see ära ja kogu eelarve- ja makromajanduspoliitika pealisestruktuur kukub kokku (pakkumispoole reformid olid seetõttu eluliselt tähtis, vaidlesime). Arvestades eelarve keskset tähtsust meie poliitökonoomia seisukohalt, võib Exceli faili 2/10 lehe C2.28 veerus D peidetud väikesel gremlinil olla ulatuslik poliitiline mõju ja poliitilised tagajärjed.

Mis saab siis Jeremy Hunti eelarvest kolmapäeval? Noh, antud juhul polnud kaasasolevates andmetes peituvat salakavalat kuju just raske leida, sest see oli sama, mis 2022. aasta novembri eelarves, ainult suurem – täpsemalt 19,5% suurem.

SKT kasvu mõjutavad paljud tegurid. Üks on tööjõu suurus. Hunt on teretulnud majanduslik passiivsus oli osaliselt selle peegeldus. Kuid suurem osa tööjõu kasvust tuleneb täiendavast rändesaldoost, kusjuures pikaajalist aastamäära on muudetud 40 000 võrra 245 000 inimese võrra. See on kõigi aegade kõrgeim tase OBR-i prognoosides, nagu näha allolevas tabelis, mis põhineb kõigi 27 senise EFO analüüsil.

.

OBR-i arvud on üldiselt võetud ONS-i rahvastikuprognoosidest, nii et siin ei tõmba hoobasid ainult OBR, vaid ta otsustab, millist madalat, peamist või kõrget ONS-i prognoosi kasutada. Kui George Osborne oli kantsler, vahetas see põhijuhtumite ja madalate juhtumite vahel, järgides valitsuse immigratsioonikontrolli retoorikat (kuigi prognoosid ei kajastanud tegelikkust). Kui Kwasi Kwarteng oleks oodanud oma minieelarve OBR-analüüsi, see oleks kahtlemata on läinud kõrge juhtumiga, andes talle paremaid majandusnumbreid, millega töötada.

Hunt on rahul ONS-i põhiprojektsiooniga, mida on ülespoole muudetud, sest see gremlin astub prognoosiakna lõpus päeva päästmiseks. 2027/28. aasta SKP kasvu mõjutavad täiskulude lõppemine ja ettevõtete investeeringute langus. Kuid suurema rändesaldo kumulatiivne mõju tühistab selle, säilitades SKT kasvu 1,4% asemel 1,9%. Ja nii aitabki kantsleril raamatupidamise alkeemia abil jääda enda kehtestatud fiskaalpiirangute piiresse ja rahustada võlakirjaturge.

Võrreldes novembri EFOga on kumulatiivne ränne prognoosiperioodil kasvanud 1,3 miljonilt 1,6 miljonile. Võime järeldada, et OBR arvab, et iga 60 000 sisserändaja annab 0,1% aastase tõuke SKTst. Kuid isegi kui see seos kehtib, ei ole SKT kasv sama, mis SKT elaniku kohta kasvu.

Ilmselgelt mingi immigratsioon – kõrgelt kvalifitseeritud töötajad kes kolivad linnadesse ja toidavad linnastuid – võivad suurendada SKT-d elaniku kohta. Kuid madala kvalifikatsiooniga töötajate täiendav ränne viimase kahe aastakümne jooksul mitte. Meie praegune immigratsioonirežiim on tegelikult rohkem samasugune. Teoreetiliselt peaksime punktipõhise süsteemi kohaselt eelistama oskustöölisi. Kuid „kvalifitseeritud” töötaja palgalävi on vaid 26 200 naela – see on 20% madalam kui keskmine palk.

Vastavalt Rände nõuandekomitee, on kindlaid tõendeid selle kohta, et madala kvalifikatsiooniga inimeste püsiv sisseränne on takistanud ettevõtete investeeringuid. Tõepoolest, nagu robootikaekspert Rian Whitton lakkamatult punktid välja, on Ühendkuningriigis kõigist suurematest arenenud majandustest madalaim automatiseerituse tase. Võib-olla täiskulu Hunti poolt välja kuulutatud toob Briti töökohtadel rohkem tootlikkust tõstvat tehnoloogiat. Kuid nagu viimane EFO näitab, oleme veel kaugel selle kõrgete oskuste ja kõrgepalgalise majandusmudeli kasutuselevõtust, mille üle poliitikud lüüriliselt vahavad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *