Premier League’is kästi “uuesti läbi vaadata” Newcastle’i Saudi Araabia ülevõtmine

Premier League'is kästi "uuesti läbi vaadata" Newcastle'i Saudi Araabia ülevõtmine

Reuters2 minutit lugemist

Newcastle Unitedi tegevjuht Yasir Al-Rumayyan (L) ja kaasomanik Amanda Staveley vaatavad Carabao karikafinaali ajal silma.Julian Finney / Getty Images

Premier League peaks USA-s esitatud kohtudokumendi tõttu uuesti läbi vaatama Newcastle Unitedi Saudi omanikelt saadud kinnitused, et Lähis-Ida osariigil ei ole klubi üle kontrolli, teatas Amnesty International neljapäeval.

Newcastle’i ülevõtmine Saudi Araabia avaliku investeerimisfondi (PIF) juhitud konsortsiumi poolt kinnitati 2021. aasta oktoobris pärast “õiguslikult siduvaid kinnitusi”, et Saudi Araabia valitsusel puudub kontroll Kirdeklubi üle.

– Voogesitage ESPN+: LaLiga, Bundesliga, rohkem (USA)

USA kohtuasjas, mis puudutas sel nädalal PGA Touri ja LIV golfi, kirjeldati aga Newcastle’i esimeest ja PIF-i kuberneri Yasir Al-Rumayyani kui “istuvat valitsuse ministrit”, mis seab kahtluse alla klubi omandiõiguse sõltumatuse.

“Premier League peab kindlasti uuesti läbi vaatama kinnitused Saudi Araabia võimude mittekaasamise kohta Newcastle’i tehingusse, eriti kuna praegu on veel kaalumisel Katari pakkumine Manchester Unitedi kasuks,” ütles Amnesty juht Peter Frankental. Ühendkuningriigi majandusküsimuste direktor.

Katari kuninglikku perekonda kuuluv šeik Jassim bin Hamad Al Thani on ees ühega kahest grupeeringust, mis taotlevad Manchester Unitedi täielikku ülevõtmist.

PGA Touri kohtuasjas LIV Golfi vastu esitatud aruandes kirjeldati riiklikku investeerimisfondi kui “Saudi Araabia kuningriigi suveräänset vahendit”.

PIF-i juhib Saudi peaminister Mohammed bin Salman. Ülejäänud kaheksast juhatuse liikmest kuus on PIF-i veebisaidi andmetel Saudi Araabia valitsuse ministrid, üks on kuningliku õukonna nõunik ja Al Rumayyan on PIF-i kuberner.

“Oli alati veninud kergeusklikkus murdepunktini, kui ette kujutada, et Saudi riik ei suunanud Newcastle’i väljaostmist lõppeesmärgiga kasutada klubi osana oma laiemas spordipesus,” vahendas BBC Amnesty Frankentali sõnu. .

“Suveräänsete investeerimisfondide deklaratsioonis, mis kerkib esile vaidluses Saudi Araabia kasvava spordiimpeeriumi teise haru üle, on eksimatu iroonia, kuid tõsiasi on see, et Saudi Araabia spordipesu mõjutab paljusid spordialasid ja juhtorganid peavad sellele palju tõhusamalt reageerima.”

LIV Golf ja PGA Tour on olnud kohtuvaidlustes alates sellest, kui mitmed LIV-i mängijad esitasid mullu augustis föderaalse monopolivastase hagi.

Al-Rumayyani kui ametisoleva valitsusministri kirjeldus pärines PIF-ile kuuluva LIV Golfi advokaatidelt.

Ei Newcastle, Premier League ega PIF ei vastanud kohe kommentaaritaotlustele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *