Putini väidetavad sõjakuriteod: kes on need Ukraina lapsed, kelle Venemaa võtab? | Vladimir Putin

Haagi rahvusvaheline kriminaalkohus esitas Venemaa presidendile Vladimir Putinile ja lastevolinikule Maria Lvova-Belovale süüdistuse Ukraina laste massilises röövimises.

See tähendab, et Putini suhtes on nüüd välja antud rahvusvaheline vahistamismäärus, mis peegeldab kiirust, millega rahvusvaheline õigusringkond on Venemaa sissetungi ajal Ukrainasse sõjakuritegude süüdistusi menetlenud.

Need on esimesed juhtumid, mille Rahvusvaheline Kriminaalkohus on algatanud pärast seda, kui selle prokurörid algatasid mullu veebruaris Ukrainas sõjakuritegude, inimsusevastaste kuritegude ja genotsiidi uurimise.

Rahvusvaheline kriminaalkohus andis välja Venemaa presidendi Vladimir Putini vahistamismääruse – video

Mida me teame Venemaa poolt võetud Ukraina lastest?

Kohtu eeluurimiskohtunike sõnul on “põhjendatud alust arvata, et iga kahtlustatav kannab vastutust sõjakuriteo eest, milleks on elanike ebaseaduslik väljasaatmine ja elanikkonna ebaseaduslik üleviimine Ukraina okupeeritud aladelt Venemaa Föderatsiooni, kahjustades ukrainlasi. lapsed”. Kohtunikud ütlesid, et otsustasid kahtlustatavate nimed avada, et vältida edasisi kuritegusid.

Möödunud kevadel ilmusid esmakordselt teated, et okupeeritud territooriumil viibinud ukrainlastest lapsed viidi Venemaale ja isegi lapsendati neid vene perekondadesse. Venemaa on esitlenud oma tegevust humanitaarmissioonina, et päästa Ukraina lapsi sõjast. Kuid Ukraina on Venemaad süüdistanud genotsiidis ja kirjeldanud selle tegevust sõjakuriteona.

Kes on kaasatud lapsed?

Väidetavate röövijate hulgas on lapsi, kes on võetud Ukraina riigiasutustest okupeeritud aladel, lapsi, kelle vanemad olid saatnud Venemaa juhitud “suvelaagritesse”, kust nad enam tagasi ei tulnud, lapsi, kelle vanemad Vene okupatsioonivõimud arreteerisid, ja lapsi, kes olid võitlusest orvuks jäänud.

Kust lapsed pärit on?

Valdav enamus Venemaa poolt kaasa võetud Ukraina lastest on pärit Lõuna- ja Ida-Ukraina okupeeritud aladelt: Hersoni oblastist, Harkivi oblastist, Zaporižžja oblastist, Donetski ja Luganski oblastist, samuti väikesest piirkonnast Mõkolaivi oblastist.

Mitu last on võetud?

Venemaa on tunnistanud, et hoiab vähemalt 1400 Ukraina last, keda ta kirjeldab orbudena, kuid teatas, et vähemalt 2000 on Venemaale reisinud ilma saatjata. Lisaks jääb Venemaale mitusada okupeeritud aladelt pärit last pärast seda, kui nad käisid vanemate nõusolekul „ümberkasvatamise” laagrites, kuid neid ei tagastatud.

Mis on orbudega juhtunud?

Pärast sissetungi on Venemaa peredesse lapsendatud vähemalt 400 Ukraina orbu, teatas Ukraina inimõiguste piirkondlik keskus, mis on oma arvu arvutanud Venemaa riigi avalduste põhjal. Venemaa on öelnud, et lapsendamist ootab veel 1000 inimest.

Lvova-Belova, Venemaa lastevolinik, on ise kirjeldas Mariupolist pärit 15-aastase lapse “lapsendamist”.Kagu-Ukraina linn, mis oli laastatud ja Venemaa vägede poolt okupeeritud.

Kuid paljudel neist Ukraina lastest on elus sugulased, kes neid sageli meeleheitlikult otsivad. Umbes 90% Ukraina lastest, kes elasid sissetungi ajal riiklikus hoolekandes, olid “sotsiaalsed orvud”, mis tähendab, et neil olid sugulased, kuid need pereliikmed ei saanud nende eest hoolitseda.

Venemaa riiklikes teadaannetes orbude kohta ei nimetata laste nimesid ega täpsustata, kust nad Venemaal pärit on või kus nad elavad, mistõttu on Ukraina ja rahvusvahelistel ametivõimudel raske neid tuvastada ja nende liikumist jälgida.

Mõnel juhul on sugulased tuvastanud lapsi Venemaa riigimeedia postitatud videote kaudu ja teinud nende tagasisaatmise eest kampaaniat. Samuti on dokumenteeritud juhtumeid, kus lapsed sattusid Venemaa riikliku hoole alla pärast Ukraina lahingute eest põgenemist evakuatsioonibussidega Venemaale, samuti lapsi, kes eraldati vanematest Venemaa filtreerimislaagrites.

jätke eelmine uudiskirja reklaam vahele

Mis on suvised ümberkasvatuslaagrid?

Vähemalt 6000 Ukraina last okupeeritud aladel osales Venemaa riigi rahastatud suvelaagrites ja mitusada neist ei ole oma peredele tagastatud.

Okupatsioonivõimud reklaamisid laagreid, mida Yale’i ülikooli uuring veebruaris nimetas ümberkasvatamislaagriteks, et võimaldada lastele sõjast pausi.

Alates konflikti algusest aasta tagasi on okupeeritud aladel elanud vaid neljakuuseid lapsi viidud 43 laagrisse üle kogu Venemaa, sealhulgas Moskvaga annekteeritud Krimmis ja Siberis, „Vene-meelsete patriootlike ja sõjaliste suhete eest”. seotud haridus”, vastavalt Yale’i humanitaaruuringute labori aruandele.

Mõned vanemad on suutnud oma lapsed ära tuua, tehes pika teekonna Ukrainast läbi Poola ja Baltikumi Lõuna-Venemaale. Teised on andnud Putini-vastaste vabatahtlike salajastele võrgustikele volitused oma laste Venemaalt välja toomiseks. Kuid Venemaa piirkondlike okupatsioonivõimude avaldatud novembrist pärinevates videotes oli näha sadu lapsi, kes laagrites veel elasid.

Mida ütleb rahvusvaheline õigus?

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni genotsiidi ennetamise konventsioon keelab “rühma laste sunniviisilise üleviimise teise rühma” ja ÜRO laste õiguste konventsioon keelab “laste ebaseadusliku välismaale üleviimise ja mittetagastamise”.

On ebaselge, millise rahvusvahelise õiguse paragrahvi alusel kavatseb ICC kohtuasja algatada.

Mida Venemaa ütleb?

Venemaa siseriiklik narratiiv ütleb, et ta päästab Ukraina lapsi sõjast. Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles samuti, et Venemaa ei tunnusta Rahvusvahelise Kriminaalkohtu jurisdiktsiooni.

Ukraina, kes ei ole samuti Rahvusvahelise Kriminaalkohtu osaline, on palunud kohtul kahel korral oma territooriumi üle jurisdiktsiooni teostada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *