Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohtunikud väljastavad Vladimir Putini vahistamismääruse väidetavate sõjakuritegude tõttu | Vladimir Putin

Haagi rahvusvaheline kriminaalkohus andis välja Vladimir Putini ja tema lasteõiguste voliniku Maria Aleksejevna Lvova-Belova vahistamismääruse Ukraina laste ebaseadusliku väljasaatmise eest.

Kohtu eeluurimiskohtunike hinnangul oli “põhjendatud alust arvata, et iga kahtlustatav kannab vastutust sõjakuriteos, milleks on elanikkonna ebaseaduslik väljasaatmine ja elanikkonna ebaseaduslik üleviimine Ukraina okupeeritud aladelt Venemaa Föderatsiooni, kahjustades Ukraina lapsi. ”.

Kohtunikud kaalusid salajaste vahistamismääruste väljastamist, kuid otsustasid, et nende avalikustamine võib “aidata kaasa kuritegude edasise toimepanemise ärahoidmisele”.

Moskva on teatanud, et ei tunnusta Rahvusvahelise Kriminaalkohtu jurisdiktsiooni.

“Rahvusvahelise kriminaalkohtu otsustel pole meie riigi jaoks mingit tähendust, sealhulgas juriidilisest aspektist,” ütles välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova oma Telegrami kanalil. “Venemaa ei ole rahvusvahelise kriminaalkohtu Rooma statuudi osaline ega kanna sellest tulenevaid kohustusi.”

Ukraina presidendi personaliülem Andriy Yermak tervitas seda uudist sotsiaalmeedialisades: “See on alles algus.”

Wayne Jordash, Kiievis asuv rahvusvaheline inimõiguste advokaat ja Global Rights Compliance’i juhtivpartner, nõustus, et Putini ja Lvova-Belova orderid on tõenäoliselt esimene paljudest.

“Järgmise paari kuu jooksul tuleb rohkem. See peab olema omamoodi hoiatuslask üle vööri. See on see, et prokurör tõmbab midagi lihtsalt protokolli,” ütles Jordash. Rahvusvahelise Kriminaalkohtu prokurör Karim Khan alustas Ukrainas sõjakuritegude uurimist üle aasta tagasi.

Venemaa juhtkond on olnud täiesti avameelne Ukraina laste Venemaale viimise ja laagritesse paigutamise või vene peredesse lapsendamiseks. 16. veebruaril esines televisioonis Lvova-Belova, kes rääkis Putinile sellest saatest ja paljastas, et ta on ise “lapsendanud” 15-aastase lapse Mariupolist, Kagu-Ukraina linnast, mis oli Venemaa vägede poolt laastatud ja okupeeritud.

“Nüüd tean, mida tähendab olla Donbassist pärit lapse ema. See on raske, kuid me kindlasti armastame üksteist. Arvan, et saame kõigega hakkama,” ütles Lvova-Belova Putinile kohtumisel tema Moskva lähedal Novo-Ogarjovos asuvas residentsis.

Televisioonivestlus võis olla teguriks Khani otsuses esitada oma esimesed taotlused Putini ja Lvova-Belova vahistamismääruse saamiseks.

“Siin on Putini vastu selge juhtum,” ütles Jordash. Seega arvan, et on hea näha, et prokurör keskendub laste õigustele. Ma arvan, et see on see, mida rahvusvahelised prokurörid pole viimase 20 aasta jooksul suutnud teha, seega on see hea fookus, kuna see on üks hullemaid toime pandud kuritegusid.

Human Rights Watchi rahvusvahelise õigusemõistmise direktor Balkees Jarrah ütles:

«Nende vahistamismäärustega on Rahvusvaheline Kriminaalkohus muutnud Putini tagaotsitavaks ja teinud esimese sammu karistamatuse lõpetamiseks, mis on liiga kaua julgustanud Venemaa Ukraina-vastase sõja kurjategijaid.

“Operatsioonimäärused saadavad selge sõnumi, et tsiviilisikute vastu suunatud raskete kuritegude toimepanemise või nende talumise korralduste andmine võib viia Haagi vangikongini. Kohtu orderid on äratuskõne teistele, kes panevad toime kuritarvitamise või varjavad neid, et nende päev võib kohtusse jõuda, olenemata nende auastmest või ametikohast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *