Relvakontroll: Biden allkirjastab taustakontrolli korralduse

Relvakontroll: Biden allkirjastab taustakontrolli korralduse
  • Autor Sam Cabral
  • BBC News, Washington

USA president Joe Biden kavatseb välja anda korralduse, mille eesmärk on suurendada enne tulirelvade müüki tehtavate taustakontrollide arvu.

Selle eesmärk on viia USA “võimalikult lähedale universaalsele taustakontrollile ilma täiendavate õigusaktideta”.

Demokraatlikust president kirjutab meetmele alla teisipäeval visiidil Californias Monterey Parki, kus tulistaja tappis jaanuaris 11 inimest.

Relvakontrolli meetmed näivad lõhenenud Washingtonis ebatõenäolised.

Eelmisel aastal kirjutas hr Biden alla parteideülese relvavägivalla vähendamise meetme seadusesse ja ta on korduvalt palunud Kongressil tegeleda sellega, mida ta nimetab “epideemiaks”.

Kuid tema üleskutse kehtestada ründerelvade keeld, relvade müügi üldine taustakontroll ja relvatootjate puutumatuse tühistamine süüdistuse esitamise suhtes ei too tõenäoliselt edu, samal ajal kui vabariiklased kontrollivad USA esindajatekoda.

Hr Bideni korralduses – mis ei nõua kongressi heakskiitu – tunnistatakse seda poliitilist tegelikkust ja nähakse ette rida meetmeid tema pädevuse piires, alustades taustakontrolli laiendamisest.

Universaalset taustakontrolli – või nõuet relvaostja kohta käivat teavet FBI andmebaasi kaudu enne müügi sooritamist – peetakse võtmetähtsusega õiguslünkade kõrvaldamiseks, mis lubavad keelatud oste teha ja mida toetab suur enamus Ameerika avalikkusest. Kuid seadusandlus, mis nõuab kõigi relvade müügi puhul kriminaalse tausta kontrollimist, on senatis virelenud ja isegi mõned demokraadid on sellele vastu.

Teisipäevase korralduse eesmärk on tõkestada seadust rikkuvaid relvamüüjaid.

Hr Biden annab USA peaprokurörile ülesandeks selgitada tulirelvade müügiga tegeleva isiku seaduslikku määratlust, välja töötada plaan, mis takistab tulirelvade edasimüüjatel, kelle litsentsid tühistati, müümist jätkata ning tulirelvade nimesid ja häbi anda. edasimüüjad, kes rikuvad seadust.

Relvakontrolli mittetulundusühingu Brady president Kris Brown kirjutas Twitteris: “Kuigi me vajame endiselt kiireid seadusandlikke meetmeid Kongressilt, [the president’s] Tänane teadaanne viib meid üldisele taustakontrollile lähemale kui ükski teine ​​president, kes on varem tulnud.”

Täitevkorraldus nõuab ka ettepanekut selle kohta, kuidas föderaalvalitsus saaks rahuldada massitulistamisest mõjutatud kogukonna lühi- ja pikaajalisi vajadusi, sarnaselt sellele, kuidas ametiasutused reageerivad loodusõnnetustele.

Eraldi palub meede Föderaalsel Kaubanduskomisjonil väljastada aruanne selle kohta, kuidas relvatootjad sihivad tsiviilisikuid, eriti alaealisi.

Samuti on selle eesmärk vähendada tulirelvade vargusi või kaotsiminekuid edasimüüjatevahelise tarnimise ajal ning kohustada paremini edastama ballistikaandmeid, et õiguskaitseorganid saaksid sobitada kestad relvadega, millest need tulistati.

Presidendi käskkiri sisaldab üleskutset tõsta üldsuse teadlikkust tulirelvade ohutu hoidmise ja “punase lipu” seaduste üle, mida tuntakse ka äärmuslike riskide kaitse korraldustena. Need seadused, mis on allkirjastatud 19 osariigis ja Columbia ringkonnas, võimaldavad inimestel esitada kohtule avalduse potentsiaalselt vägivaldse või kahjuliku käitumisega inimestelt relvade ajutiselt konfiskeerimiseks.

Eelmisel kuul saatis justiitsministeerium välja rohkem kui 200 miljonit dollarit, et aidata osariikidel hallata oma punase lipu seadusi.

Reaktsioon täitevkorraldusele oli teisipäeval valdavalt positiivne. Everytowni relvakontrolli koalitsioon kirjutas, et see “parandaks kogukonna turvalisust, hoiaks meie kogukondade relvatööstuse ja petturlikud relvamüüjad vastutavaks ning päästab elusid”, samas kui Moms Demand Actioni rohujuuretasandi rühm lisas, et see “kahekordistab tehtud edusamme”. eelmise aasta arvel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *