Tallede vaikus: viha, nagu endine Defra nõunik ütleb, et lambad tuleks Ühendkuningriigi mägedelt eemaldada

Tallede vaikus: viha, nagu endine Defra nõunik ütleb, et lambad tuleks Ühendkuningriigi mägedelt eemaldada

Keskkonna-, toidu- ja maaeluministeeriumi endine nõunik on tekitanud viha pärast seda, kui ütles, et lambad “peavad minema” Ühendkuningriigi mäenõlvadelt.

Tory endise parlamendiliikme Zac Goldsmithi vend Ben Goldsmith ütles, et loomad on “peamine takistus, mis takistab looduse sisulist taastumist Suurbritannia rahvusparkides ja muudel põllumajanduslikult marginaalsetel maastikel”.

42-aastane hr Goldsmith usub, et lambaid ei tohiks subsideerida, ja väitis, et Ühendkuningriik on “vaesunud metsalilledest, linnulaulust ja elusloodusest”, kuna “kohtuekspertiisi karjatavad kümned miljonid lambad”.

Ben Goldsmith ütleb, et ta ei osta enam lamba- ega lambaliha

(Getty)

“Lambad peavad minema,” ütles ta teisipäeval vastureaktsiooni tekitanud säutsus.

Ta väitis ka, et loomad on süüdi ilveste ja huntide taasasustamise vastu.

“Lambad avaldavad jõhkrat mõju meie maastike hüdroloogiale, tihendades mulda ja hävitades taimestikku, muutes pinnase erosiooni, üleujutused ja hooajalise põua aina sagedasemaks ja karmimaks ning maksma riigile igal aastal miljardeid,” kirjutas ta.

“Lambad ei ole Suurbritannias pärit. Nad on pärit Väike-Aasia kuivadelt mägedelt. Nad peavad kannatama kohutavalt läbimärjana ja paljastatuna meie tuulistel ja märgadel mäenõlvadel aastaringselt. Asjaolu, et isegi inglise tammetõrud on lammastele mürgised, ütleb kõik.

Valitsusstatistika kohaselt kasvas Inglismaal lammaste ja tallede arv 2022. aastal 2 protsenti peaaegu 15 miljonini.

Postitus jagas arvamust, üks Twitteri kasutaja vastas: “See on palju jama. Põllumajandusajalugu poleks teiega väga nõus. Teine kasutaja kirjeldas postitust kui “väga kontakti puudumist”.

“Britid söövad kindlasti palju lambaliha!” vastas teine. “Tulen Lake Districti lähedalt ja olen Walesi sage külaline, võin kinnitada, et nii liha kui ka vill pole mitte ainult kohaliku majanduse jaoks üliolulised, vaid väga nõudlikud nii kohalike kui ka külastajate seas.”

Hr Goldsmith vastas oma esialgse postituse vastureaktsioonile, hiljem säutsus: “Ma ei taha kedagi kritiseerida ega solvata. Kindlasti ei taha ma teha ettepanekut, et kellelegi tuleks öelda, kuidas või kuidas mitte talu pidada.

“Ma lihtsalt ütlen, et avalik raha tuleks vahetada avaliku hüve vastu. Ja ma ei näe lambakasvatuses suurt avalikku hüve. Põlisveised toovad seevastu mitmeid avalikke hüvesid.

Hr Goldsmith, kes on investeerimisfirma Menhaden tegevjuht, väitis samuti: “Britid ei söö palju lamba- ega lambaliha. Miks siis meie maastikud lambaid täis on?”.

Ta ütles, et lambakasvatus on majanduslikus mõttes “lootusetult elujõuline” ja “toetatakse ainult maksumaksja toetustega”.

Hr Goldsmith ütles, et ta ei osta enam lamba- ega lambaliha, väites: „See pole õige. Kui inimesed tahavad lambaid pidada, siis loomulikult on see nende absoluutne õigus, kuid selle eest ei tohiks neid riigi rahaga subsideerida.

Ta kirjeldas lambakasvatuse tähtsust riiklikule toiduga kindlustatusele kui “mõttetust”.

“On tugev argument, mis viitab sellele, et kui võtta arvesse talvist sööta ja negatiivset hüdroloogilist mõju produktiivsemale põllumaale valgaladest allpool, on suur osa lambakasvatusest tegeliku toidutoodangu osas tõenäoliselt negatiivne,” ütles ta.

Ühendkuningriigi aastane lambaliha tarbimine elaniku kohta on OECD-FAO 2016. aasta põllumajanduse väljavaate kohaselt 4,7 kg, võrreldes suurima tarbija kohta Mongooliaga, kus tarbimine on 45,1 kg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *