Tuneesia siseminister Taoufik Charfeddine astus tagasi | Poliitikauudised

Tuneesia siseminister Taoufik Charfeddine astus tagasi |  Poliitikauudised

President Kais Saiedi lähedane abi Charfeddine on viimastel kuudel harvem avalikkuse ette ilmunud.

Tuneesia siseminister Taoufik Charfeddine ütles, et astus tagasi perekondlikel põhjustel, kuna valitsus võtab karmilt maha prominentsed opositsioonitegelased ja Sahara-taguste aafriklaste vastane kampaania kutsub esile rahvusvahelist viha.

President Kais Saiedi lähedane abi Charfeddine ütles reedel ajakirjanikele, et soovib pärast abikaasa Salwa surma eelmisel aastal rohkem aega veeta oma lastega.

54-aastane Charfeddine, kes oli ametis olnud alates 2021. aasta oktoobrist, ütles ajakirjanikele, et soovib tänada presidenti “mõistva suhtumise eest ja selle eest, et ta lubas mind ametist vabastada”.

Salwa hukkus juunis nende kodus gaasilekke tõttu tekkinud tulekahjus.

Saied ei ole veel teatanud Charfeddine’i asendamisest, keda ühel etapil peeti presidendile lähima Tuneesia ametnikuna, kuid viimastel kuudel oli ta avalikkuse ees harvem esinenud.

Saied on võtnud julgeolekujõudude üle üha suurema kontrolli alates 2021. aasta juulist, mil ta vabastas Hichem Mechichi valitsuse, sulges parlamendi ja asus enne eelmisel aastal vastu võetud uue põhiseaduse kirjutamist dekreediga valitsema.

Charfeddine oli olnud ka siseminister Mechichi ajal, kes vallandas ta 2021. aasta jaanuaris, kuna presidendi ja peaministri suhted purunesid. Saied määras ta pärast Mechichi vallandamist uuesti ametisse.

Viimastel nädalatel on Tuneesia võimud kinni pidanud silmapaistvaid opositsioonitegelasi, kes süüdistavad Saiedit riigipöördes ja esitanud neile süüdistuse riigi julgeolekuvastases vandenõus.

Politsei on korraldanud ka mahasurumise Sahara-taguste aafriklaste vastu, kellel puuduvad elamisload. Inimõigusorganisatsioonid süüdistavad neid sadade inimeste kinnipidamises ja rassistlike rünnakute ees silma kinni pigistamises.

21. veebruari Facebooki postituse kohaselt kutsus Saied julgeolekujõude ja ametivõime sisserändajaid kinni pidama ja välja saatma ning nimetas rännet vandenõuks Tuneesia demograafia muutmiseks, muutes Tuneesia “ainult Aafrika riigiks”, mis ei ole seotud araabia ja islamimaailmaga.

Tuneesia majanduslike ja sotsiaalsete õiguste foorum teatas, et politsei pidas seejärel kinni sadu migrante, majaomanikud tõstsid sadu nende kodudest välja ja sajad teised vallandati töölt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *