USA võtab pärast Silicon Valley panga kokkuvarisemist kasutusele erakorralised meetmed | Pangandus

USA finantsregulaatorid võtsid pühapäeva õhtul kasutusele erakorralised meetmed, et peatada Silicon Valley panga kokkuvarisemisest tulenev võimalik nakkus. Meetmete hulka kuulub ka selle tagamine, et ebaõnnestunud panga hoiustajatel oleks esmaspäeva hommikul juurdepääs kogu oma rahale.

Reguleerivad asutused teatasid meetmest rahandusministri Janet Yelleni, Föderaalreservi juhi Jerome Powelli ja Föderaalse Hoiuste Insurance Corporationi (FDIC) esimehe Martin Gruenbergi ühisavalduses.

“Hoiustajatel on juurdepääs kogu oma rahale alates esmaspäevast, 13. märtsist. Maksumaksja ei kanna Silicon Valley panga lahendamisega seotud kahjusid,” ütlesid nad avalduses.

Teade tuli siis, kui regulaatorid sulgesid pühapäeval Signature Banki, mis oli nädala jooksul teine ​​pank, mis ebaõnnestus. Allkirjas hoiustajad muudetaks samuti terveks, öeldakse avalduses.

“Ratsionaalselt peaks sellest piisama, et peatada nakkuse levik ja pankade hävitamine, mis võib juhtuda digiajastul ühe silmapilguga,” ütles Capital Economicsi analüütik Paul Ashworth. “Kuid nakatumine on alati olnud rohkem seotud irratsionaalse hirmuga, seega rõhutame, et pole mingit garantiid, et see toimib.”

Sekkumised tulid pärast seda, kui Yellen ütles pühapäeval, et sel nädalal kokku kukkunud Silicon Valley Banki päästepaketti ei anta, mis tekitas hirmu kriisi ees, kuid ütles ka, et Bideni administratsioon teeb regulaatoritega koostööd, et aidata hoiustajaid, keda SVB kukkumine tabas.

Yellen ütles, et tingimused ei vastanud 2008. aasta finantskriisile, kui suurte institutsioonide kokkuvarisemine ähvardas globaalse finantssüsteemi kukutada. Ta püüdis ka leevendada kartusi, et 23 miljardi dollari suurust USA pangandussüsteemi võib piirkondliku panga kukkumine mõjutada.

“Ameerika pangandussüsteem on tõesti turvaline ja hästi kapitaliseeritud, see on vastupidav,” ütles Yellen CBS-i väljaandele Face the Nation. „Ameeriklased võivad usaldada meie pangandussüsteemi turvalisust ja usaldusväärsust.

“Lubage mul öelda selgelt, et finantskriisi ajal olid investorid ja süsteemsete suurpankade omanikud, kes päästeti … ja läbiviidud reformid tähendavad, et me ei kavatse seda enam teha.

“Kuid oleme hoiustajate pärast mures ja keskendume nende vajaduste rahuldamisele.”

212 miljardi dollari väärtuses varade väärtuses 212 miljardi dollari väärtuses põhiliselt laenu andnud California panga ootamatu ebaõnnestumine pani investorid rappa. Selle klientide hulka kuuluvad Etsy, Roku ja Vox Media ning selle kokkuvarisemine on raputanud tehnoloogiasektorit, mis on juba silmitsi raskustega, sealhulgas enneolematute koondamistega.

Reedel anti SVB FDIC kontrolli alla, mis tagab kuni 250 000 dollari suuruse hoiustamise. Paljud ettevõtted ja eraisikud kaotasid mõne hinnangu kohaselt enam kui poole hoiustest.

USA senati panganduskomitee Virginia demokraat Mark Warner ütles, et kõrgemad intressimäärad on SVB-d “kinni jäänud”. “Mõned näitlejad” kiirendasid eelmisel nädalal panka, kui ainuüksi neljapäeval võeti välja 42 miljardit dollarit, ütles ta ABC saates This Week.

Warner ütles, et on pidanud läbirääkimisi regulaatorite, Valge Maja ja Föderaalreserviga. Tema sõnul oleks parim tulemus leida SVB varadele ostja enne turgude avamist Aasias.

“See oleks parim,” ütles ta ja lisas: “Panga aktsionärid kaotavad oma raha. Teeme selle selgeks. Kuid hoiustajate eest saab hoolitseda ja parim tulemus on SVB omandamine.

Warner osutas konsensusele, et „aktsionärid [SVB] peaksid oma raha kaotama. Hoiustajad on olnud teistsugused asjaolud, kuid moraalse ohuga seoses on küsimusi.

California edumeelne kongresmen Ro Khanna kutsus valitsust üles tagama, et “kõik hoiustajad oleksid kaitstud ja neil oleks täielik juurdepääs oma kontodele [on] Esmaspäeva hommik”.

Khanna ütles, et “ideaalne olukord” oleks SVB erasektori omandamine Washingtoni garantiidega.

“Nad peavad võtma otsustavaid samme. Aeg tiksub,” ütles ta CBS-ile.

Vastates teadetele, et SVB tegevjuht Gregory Becker müüs nädalaid enne kokkuvarisemist aktsiaid 3,6 miljoni dollari eest, ütles Khanna, et raha tuleks tagasi nõuda ja hoiustajale anda.

Washingtoni praegused ja endised finantsametnikud märkisid, et SVB kokkuvarisemine ei õigustanud sekkumist. Endine FDIC juhataja Sheila Bair ütles NBC saatele Meet the Press, et SVB oli 200 miljardi dollari suurune pank 23 miljardi dollari suuruses tööstuses.

“Ma arvan, et on raske öelda, et see on mingil viisil süsteemne,” ütles ta.

Laupäeval teatas Valge Maja, et Joe Biden oli rääkinud California kuberneri Gavin Newsomiga.

“Kõik teevad koostööd FDIC-iga, et olukord võimalikult kiiresti stabiliseerida,” ütles Newsom.

Riski- ja finantsnõustamisfirma Kroll ütles, et on ebatõenäoline, et SVB-laadne pankrot laieneks suurtele pankadele. Kuid see hoiatas, et väikesed kogukonna pangad võivad silmitsi seista probleemidega, mis on palju suurem risk, kui SVB kindlustamata hoiustajad ei ole terved.

Piirkondlike pankade väärtused on pärast SVB hädade esilekerkimist näinud. New Yorgis asuv Signature Bank pakub advokaadibüroodele pangateenuseid. Reguleerivad asutused ütlesid, et otsus see sulgeda tuli “turusündmuste valguses, turusuundumusi jälgides”. SVB kukkumine on tabanud ka teisi panku, sealhulgas First Republic Banki, Western Alliance’i ja PacWesti.

SVB ebaõnnestumine “võib olla esimene prussakas keldris”, ütles investeeringute juht Fredric Russell Wall Street Journalile. Läbikukkunud pank oli väidetavalt mitu kuud ilma riskijuhtimise ametnikuta, enne kui pank kokku kukkus.

“Pangad visatakse rahulolu pimedasse basseini ja seejärel langetavad nad oma kvaliteedistandardeid,” ütles Russell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *