Venemaa-Ukraina sõda: olulisemate sündmuste loend, 372. päev | Venemaa-Ukraina sõja uudised

Venemaa-Ukraina sõda: olulisemate sündmuste loend, 372. päev |  Venemaa-Ukraina sõja uudised

Siin on olukord neljapäeval, 2. märtsil 2023:

Võitlemine

  • Ukraina väed seisavad ägedalt vastu Venemaa katsele hõivata väikelinn Bahmuti ja viskavad verisesse lahingusse tohutuid lisareserve, ütles Venemaa Wagneri palgasõdurite asutaja Jevgeni Prigožin.
  • Venemaa sõnul avaks Bahmuti hõivamine võimaluse täielikult kontrollida ülejäänud Venemaaga piirnevat Donbassi strateegilist tööstuspiirkonda.
  • Ukraina sõnul on Bakhmutil piiratud strateegiline väärtus, kuid ta osutab ägedat vastupanu, et tekitada Venemaale võimalikult palju kaotusi ja panna Venemaa kasutama oma laskemoona ja ressursse. Bakhmuti on jäänud tuhandeid tsiviilisikuid sõjaeelsest umbes 70 000 elanikust.
  • USA kaitsepoliitika asekantsler Colin Kahl kirjeldas Ukraina rindejoont kui “jahvatavat lörtsi” ja ütles, et ta ei lootnud, et Venemaa suudab lähiajal saavutada märkimisväärseid territoriaalseid edusamme.
  • Ukrainlased ja venelased tähistavad traditsiooniliselt 1. märtsi kevade algusena. Juba on külmunud maa rindel sulanud, käivitades musta muda imemise hooaja – ukraina keeles “bezdorižžija”, vene keeles “rasputitsa” –, mis on sõjaajaloos olnud kurikuulsa ründavate armeede hävitamise poolest.

Diplomaatia

  • Aastane Venemaa sõda Ukrainas sai keskpunkti G20 välisministrite kohtumise eelõhtul. Euroopa Liidu välispoliitika juht ütles, et New Delhis toimuva kohtumise edu mõõdetakse sellega, mida see sõja ja selle vastu saab teha. mõju.
  • USA välisminister Antony Blinken ütles, et tal ei ole plaanis G20 kohtumise ajal kohtuda Venemaa ega Hiina välisministritega.
  • Venemaa parlamendi alamkoja esimees Vjatšeslav Volodin teatas, et esitab sõjaaegse tsensuuriseaduse muudatused, mis suurendavad armee diskrediteerimise eest määratavat maksimaalset karistust viielt aastalt 15-le vanglakaristusest ning laiendavad seadust Wagneri palgasõdurite väele.

Majandus

  • Venemaa teatas, et nõustub pikendama Musta mere teraviljalepingut, mis võimaldab Ukraina sadamatest teravilja ohutult eksportida vaid juhul, kui tema põllumajandustootjate huve arvestatakse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *